skip-to-main-content
Voel je je op dit moment onveilig? Bel ons centrale meldnummer 0320-331343

Veelgestelde vragen

Wat is het doel van WetenschapVeilig?

WetenschapVeilig is een initiatief van de Universiteiten van Nederland (UNL), NWO en KNAW voor wetenschappers (inclusief PhD students) en ander personeel verbonden aan een Nederlandse wetenschappelijke instelling. Het doel van WetenschapVeilig is om wetenschappers te helpen om snel de juiste hulp te krijgen in geval van intimidatie, bedreiging of haatreacties. Je werkgever zal in overleg met jou kijken welke hulp passend en mogelijk is.

toggle

Ik voel mij op dit moment onveilig. Wat moet ik doen?

Bel in noodsituaties direct 112, of het alarmnummer van jouw instelling als je op de campus bent. Twijfel je of je 112 moet bellen? Ook dan raden we je aan te bellen.  In andere gevallen kun je de meldkamer van WetenschapVeilig bellen via 0320-331343. Zij kunnen je situatie beoordelen en indien nodig je direct verder helpen. Bij twijfel raden we je aan altijd de meldkamer van WetenschapVeilig te bellen.

toggle

Wat gebeurt er na een melding?

WetenschapVeilig stuurt de melding van het meldformulier op de website meteen door naar je werkgever voor de best passende hulp. De werkgever neemt binnen één werkdag contact op te kijken welke hulp of ondersteuning mogelijk is. Bij telefonische meldingen is doorverwijzing naar de werkgever ook het uitgangspunt, maar kan er in het geval van spoed direct advies of hulp worden geboden door specialisten. Als het een urgente noodsituatie betreft helpen ze je doorverwijzen naar de politie. Je kunt hier meer informatie vinden over aangifte of melding van bedreiging bij de politie.

toggle

Wanneer kan ik een melding doen?

Als je te maken hebt met intimidatie, bedreiging of haatreacties naar aanleiding van je werk aan een Nederlandse universiteit of wetenschappelijke instelling verbonden aan NWO of KNAW.

toggle

Ik twijfel of ik een melding moet doen.

De universiteiten hebben in een gezamenlijk statement aangegeven dat bedreiging, intimidatie en haatreacties altijd onacceptabel zijn en altijd meldenswaardig. Als je twijfelt kan je instelling na een melding helpen beoordelen wat passende vervolgstappen zijn. Bij twijfel raden we je daarom aan een melding via het webformulier te doen.

toggle

Wat kan WetenschapVeilig voor mij doen?

WetenschapVeilig helpt door je zo snel mogelijk door te verwijzen naar je werkgever voor de best passende hulp. Als je het meldformulier invult neemt je werkgever binnen één werkdag contact met je op. In het geval van telefonische melding bij spoed kan direct advies of hulp worden geboden door specialisten, waarbij het uitgangspunt blijft dat je zo snel mogelijk verder wordt geholpen door je werkgever.

 

toggle

Wanneer kan ik een melding doen?

Als je te maken hebt met intimidatie, bedreiging of haatreacties naar aanleiding van je werk aan een Nederlandse universiteit of wetenschappelijke instelling verbonden aan NWO of KNAW.

toggle

Hoe kan ik een melding doen?

Je kan via het meldformulier een melding doen, of in geval van spoed telefonisch contact opnemen via 0320-331343.  Bel in noodsituaties direct 112, of het alarmnummer van jouw instelling als je op de campus bent. In andere gevallen kun je de meldkamer van WetenschapVeilig bellen via 0320-331343. Zij kunnen je situatie beoordelen en indien nodig je direct verder helpen. Bij twijfel raden we je aan altijd de meldkamer van WetenschapVeilig te bellen.

toggle

Ik krijg al hulp van mijn instelling. Heeft het zin om een melding te doen?

WetenschapVeilig heeft als doel om wetenschappers die melding doen zo snel mogelijk in contact te brengen met de hulpverlening die vanuit de werkgever beschikbaar is. Als je al in contact bent met jouw werkgever dan is het niet nodig om nog een melding te doen via WetenschapVeilig.

toggle

Voor welk type meldingen is WetenschapVeilig bedoeld?

Je kunt via WetenschapVeilig melding maken van incidenten zoals intimidatie, bedreiging of haatreacties naar aanleiding van je werk. Heb je te maken met een sociaal onveilige situatie in jouw werksituatie en zijn er collega’s of leidinggevenden betrokken? Neem dan contact op met de vertrouwenspersoon van jouw instelling.

toggle

Wie verzorgt het dagelijkse beheer en het doorsturen van meldingen bij WetenschapVeilig?

Meldingen die via het online webformulier worden automatisch en beveiligd doorgestuurd naar de werkgever die door de melder geselecteerd wordt. De meldkamer wordt bemenst door security consultants van een gespecialiseerd bedrijf.

toggle

Ik ben een Nederlandse wetenschapper maar verbonden aan een universiteit in het buitenland. Kan ik een melding doen?

Is er sprake van een (acute) dreiging? Bel 112 (of het lokale noodnummer). Twijfel je of je het noodnummer moet bellen? Ook dan raden we je aan toch te bellen. Is er geen sprake van nood? Neem dan contact op met de werkgever waar je op dit moment verblijft. Als je twijfelt wie je moet bereiken, bel dan de meldkamer van WetenschapVeilig op 0031 320 331343.

toggle

Ik ben geen wetenschapper maar werk wel bij een universiteit of onderzoeksinstituut, kan ik ook een melding doen?

Ja, als je verbonden bent aan een Nederlandse universiteit of onderzoeksinstituut van KNAW of NWO, kun je melding maken van bedreiging of intimidatie via WetenschapVeilig.nl of bellen via 0320-331343.

toggle

Wat gebeurt er met mijn gegevens na een melding?

WetenschapVeilig heeft diverse maatregelen voor privacy- en gegevensbescherming genomen. Nadat jouw melding wordt doorgestuurd aan de instelling wordt deze automatisch verwijderd van de server van WetenschapVeilig. WetenschapVeilig slaat geen meldingen op en kan deze dus ook niet terughalen.

Een telefonische melding wordt door een gespecialiseerd bureau via een beveiligd systeem doorgestuurd naar de instelling, waarbij er – afhankelijk van het type melding – ook privacygevoelige en/of vertrouwelijke gegevens doorgegeven kunnen worden. Het uitgangspunt is echter om dit zo min mogelijk te doen.

toggle

Mijn werkgever staat niet in de lijst, wat moet ik doen?

Is er sprake van een (acute) dreiging? Bel 112. Twijfel je of je 112 moet bellen? Ook dan raden we je aan te bellen. WetenschapVeilig is primair bedoeld voor medewerkers die verbonden zijn aan een van de 14 Nederlandse universiteiten aangesloten bij UNL (link), of de instituten die zijn aangesloten bij KNAW (link) of NWO (link). Werk je bij een kennisinstelling die niet in deze lijst staat? Dan kan je een bericht sturen naar info@wetenschapveilig.nl. We zullen contact met je opnemen om te kijken wat er mogelijk is. We verzoeken je vriendelijk om in e-mails geen gevoelige en/of gedetailleerde informatie over incidenten op te nemen.

toggle

Heeft WetenschapVeilig ook een bezoekadres?

Nee, WetenschapVeilig is alleen online en in acute situaties telefonisch te contacteren.

toggle

Wat als ik mij onveilig voel door een situatie met studenten, collega’s of leidinggevenden?

Wanneer je melding wil maken van een incident binnen je instelling zijn hiervoor, afhankelijk van de situatie, verschillende mogelijkheden zoals de vertrouwenspersoon of de ombudsfunctionaris van je instelling. Als je twijfelt kan je het beste contact opnemen met de vertrouwenspersoon.

toggle

Ik heb een melding via de website gedaan, maar ik heb nog niets van mijn werkgever gehoord.

WetenschapVeilig slaat geen persoonsgegevens van meldingen op en kan deze dus ook niet herleiden of terughalen. Als je binnen één werkdag nog geen reactie hebt gekregen van jouw werkgever, dan kan je het beste direct contact opnemen met de werkgever.

toggle

Wat doet WetenschapVeilig om mijn privacy te beschermen?

Op de website vind je een privacystatement. Het uitgangspunt is om melders zo snel mogelijk in contact te brengen met de hulpkanalen vanuit hun werkgever. Daarom is het nodig dat er privacygevoelige gegevens worden gevraagd en gedeeld met de werkgever. WetenschapVeilig verzamelt zo min mogelijk gegevens om melder naar de juiste hulp te begeleiden. Bovendien worden alle persoonsgegevens verwijderd zodra meldingen die via het webformulier binnenkomen naar de instellingen worden doorgestuurd.

toggle

Moet ik via WetenschapVeilig hulp zoeken, of kan ik dat ook binnen mijn instelling doen?

Je kunt altijd rechtstreeks bij je instelling terecht, of bij je direct leidinggevende. WetenschapVeilig helpt indien nodig om de weg binnen je instelling te vinden.

toggle

Ik ben ontevreden over de geboden hulp. Wat kan ik doen?

Wanneer je ontevreden bent over de geboden hulp van je werkgever zijn hiervoor, afhankelijk van de situatie, verschillende mogelijkheden zoals de vertrouwenspersoon of de ombudsfunctionaris van je instelling.

toggle

Ik ben student en heb met bedreiging te maken. Kan ik bij WetenschapVeilig terecht?

WetenschapVeilig is bedoeld voor medewerkers – inclusief PhD students -  en andere functionarissen die verbonden zijn aan een van de 14 Nederlandse universiteiten aangesloten bij UNL (link), of de instituten die zijn aangesloten bij KNAW (link) of NWO (link).

Ben je als bachelor of masterstudent betrokken bij wetenschappelijk onderzoek en heb je te maken met een incident? Doe dan een melding of bel het noodnummer bij acute dreiging.

toggle

Ik heb meerdere werkgevers. Wat moet ik doen?

Indien mogelijk selecteer dan de werkgever waarvoor je actief was tijdens het incident. Als dat niet kan, selecteer de werkgever waar je het grootste dienstverband hebt. Indien nodig kunnen je werkgevers in onderling contact kijken