skip-to-main-content
Voel je je op dit moment onveilig? Bel ons centrale meldnummer 0320-331343

Over WetenschapVeilig

Helaas hebben sommige wetenschappers te maken met (online) bedreigingen, haatreacties of intimidatie vanwege uitingen die zij doen vanuit hun wetenschappelijke functie in het publieke debat. Dit zet de academische vrijheid en de vrijheid van wetenschappers onder druk en kan leiden tot zelfcensuur.

WetenschapVeilig helpt wetenschappers de juiste hulp te vinden in geval van bedreiging, intimidatie en haatreacties. Alle aangesloten instellingen zullen melders uiterlijk binnen één werkdag verder helpen, en in veel gevallen al sneller. Daarnaast biedt WetenschapVeilig relevante informatie over wat medewerkers, leidinggevenden en instellingen kunnen doen ter preventie van- of als reactie op bedreigingen en intimidatie. Als samenwerkingsverband biedt WetenschapVeilig een platform om expertise uit te wisselen over het beschermen van wetenschappers, bijvoorbeeld door monitoring en het delen van goede voorbeelden.

WetenschapVeilig is een initiatief van de Universiteiten van Nederland (UNL) samen met de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en de Nederlande Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Het wordt ondersteund door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW).